In januari 2019 ging het pilootproject burn-out van het Federaal Agentschap voor beroepsrisico's (Fedris) van start.
Het pilootproject wil een begeleidingstraject aanbieden voor werknemers werkzaam in financiële instellingen, ziekenhuizen of gemedicaliseerde opvang die kampen met (de eerste symptomen van) burn-out omwille van arbeidsgerelateerde psychosociale risico's. Deze werknemers dienen maximaal 2 maanden werkonbekwaam te zijn.
Het voornaamste doel van het begeleidingstraject is gericht op het aanreiken van handvaten die de werknemer toestaat aan het werk te blijven of het werk - al dan niet op dezelfde werkplek - te hervatten.
Als behandelend arts of preventieadviseur (bedrijfsarts of preventieadviseur psychosociale aspecten) kan u voor patiënten of werknemers die kampen met stressgerelateerde klachten, dreigen uit te vallen op de werkvloer of reeds (kort) uitgevallen zijn en waarbij andere oorzaken werden uitgesloten, een aanvraag indienen ter bevestiging van de diagnose en voor de opstart van een begeleidingstraject.
Wanneer de aanvraag door Fedris goedgekeurd wordt, kan de werknemer een burn-out begeleider contacteren om het begeleidingstraject op te starten. Voor de rol van burn-out begeleider werkt Fedris samen met centra en/of individuele psychologen die vooraf geselecteerd werden. Tumi Therapeutics werd door Fedris geselecteerd als centrum waar werknemers multidisciplinair terecht kunnen voor het gehele traject van diagnostiek, burn-out begeleiding en individuele begeleiding.
Bij aanvang van het traject zal er een diagnostisch traject (1-2 sessies) plaatsvinden waarbij de burn-out begeleider de diagnose van burn-out nagaat. Er wordt een uitgebreid diagnoseverslag opgesteld. Wanneer werknemers in aanmerking komen voor het traject, zal de burn-out begeleider een aanvraag tot behandeling indienen. Wanneer werknemers niet in aanmerking komen, zal de burn-out begeleider de werknemer advies geven over een gepaste behandeling voor zijn/haar situatie. Fedris verbindt zich ertoe u als behandelend arts/preventieadviseur ook op de hoogte te houden van deze verslaggeving.
Het verdere verloop van het traject wordt gecoördineerd door deze burn-out begeleider en is aangepast aan de noden van het individu, afhankelijk van zijn/haar unieke situatie, de aard, de ernst en het type burn-out klachten dat aanwezig is.
Na de diagnostische fase, bestaat de begeleidingsfase uit bijvoorbeeld een aantal stress- & werkkliniek, een starterkit psycho-educatie waarin handvaten aangeboden worden om met stress om te gaan. Indien er nood is aan intensievere begeleiding, kan er een individuele begeleiding bestaande uit ofwel cognitieve gedragstherapie ofwel kinesitherapie ofwel een combinatie van beiden voor 7 sessies opgestart worden. Deze individuele begeleiding kan opgenomen worden door erkende, geselecteerde individuele begeleiders van Fedris. Ook hiervoor kan ons centrum ingeschakeld worden. Werknemers kunnen derhalve voor zowel de burn-out begeleiding als de individuele begeleiding bij Tumi Therapeutics terecht.
Indien u meer informatie wenst over het project, hoe u een aanvraag kan indienen voor één van uw patiënten of met andere vragen, kan u steeds terecht op de website van Fedris.